Onderzoek uitwisseling gegevens Whatsapp en Facebook
De gezamenlijke Europese privacytoezichthouders hebben aangegeven onderzoek te willen doen naar de manier waarop Whatsapp de uitwisseling van gegevens met Facebook heeft aangepakt.
Maar waarom mag Whatsapp de gegevens van haar gebruikers eigenlijk niet delen met Facebook?
Ja, waarom eigenlijk niet?
Dat heeft vooral te maken met het in de privacywet vastgelegde doelbindingsbeginsel. De privacywetgeving schrijft voor dat wanneer je gegevens verzamelt, je van te voren vast moet stellen waarvoor je die gegevens verzamelt.
Je mag dan niet zomaar allerlei doeleinden verzinnen waarvoor je het in de toekomst wilt gaan gebruiken. Het moet gaan om doeleinden voor het gebruik op het moment dat je het verzamelt.
Het moet ook gaan om gebruik dat de persoon om wiens gegevens het gaat naar redelijkheid mag verwachten. Als je de gegevens wilt gaan gebruiken voor een ander doel dan je hebt vastgesteld of de persoon mag verwachten, dan moet je of de persoon bezwaar laten maken of toestemming vragen. Hoe "verder weg" het nieuwe doel van het oorspronkelijke doel hoe eerder je toestemming moet vragen.
Wat betekent dat voor Whatsapp?
Het is logisch dat Whatsapp de gegevens verzamelt om haar berichtendiensten te kunnen leveren. Dat is ook zo als doel vastgesteld. Maar toen Whatsapp nog geen onderdeel was van Facebook had ze niet als doel gesteld: delen van de gegevens met onze nieuwe moedermaatschappij en het combineren van die gegevens met de gegevens die de moedermaatschappij al van onze gebruikers heeft (en dat zijn er veel).
Als ze die gegevens dan wil delen met Facebook moet ze toestemming vragen voor het delen van de gegevens omdat de gebruikers niet hoeven te verwachten dat hun gegevens aan Facebook zouden worden doorgegeven en met de gegevens die Facebook van ze heeft zouden worden gecombineerd. En dus niet, zoals ze heeft gedaan, zeggen: we gaan het delen en je hebt nu nog een maand om daar bezwaar tegen te maken.
Facebook heeft besloten het datadelen te staken.
What's next?
Het zal niet als een verrassing komen als Whatsapp straks toestemming gaat vragen voor het delen van de gegevens met Facebook. Die toestemming moet ondubbelzinnig zijn, moet specifiek worden gegeven - waarbij aan moet worden gegeven welke gegevens worden uitgewisseld met wie - er moet duidelijke informatie worden verstrekt daarover en het moet de gebruiker geheel vrij staan om de toestemming niet te geven en dus "nee" te zeggen.